Motivatie

Wat is motivatie?
Kijk je naar jouw medewerkers als ze aan het werk zijn? Ongetwijfeld! Tussen medewerkers zie je dan soms opmerkelijke verschillen in de manier van werken én in de gezichtsuitdrukking. De een is zelfbewust aan het werk en straalt wilskracht uit. De ander kijkt flets en toont minder gedrevenheid.
Motivatie heeft alles te maken met de wil en overtuiging, met de inzet en mentale energie waarmee we handelen. Wanneer iemand sterk gemotiveerd is, betekent het dat die persoon iets erg graag wil doen, overtuigd is van het belang, iets graag wil hebben of iets per se wil bereiken. Het kan ook betekenen dat iemand iets graag wil
houden of het belangrijk vindt dat bepaalde gebeurtenissen hem niet overkomen.
Motivatie kan dus zowel offensief als defensief gericht zijn. Motivatie heeft te maken met de zaken of dingen die we in het leven belangrijk vinden (onze motieven of behoeften) en ons in beweging zetten.

[wp_ad_camp_1]

Motivatie brengt mensen in beweging!

Motiveren heeft meer betekenissen
Bij het woord ‘motiveren’ kunnen we twee betekenissen onderscheiden: een letterlijke en een figuurlijke betekenis. De letterlijke betekenis houdt verband met de behoeften bevredigen. Iemand wil een uitdagende baan en een goed loon verdienen. De ondernemer die met een goed salaris en een baan met aanzien deze behoeften bevredigt, motiveert die persoon. In de figuurlijke betekenis betekent motiveren de ander interesseren en overtuigen.

Motiveren betekent inspelen op de behoeften Uit beide betekenissen van het woord ‘motiveren’ blijkt dat het belangrijk is om in te spelen op behoeften. Demotiveren is het tegenovergestelde van motiveren. Mensen raken gedemotiveerd als de leiding niet inspeelt opbelangrijke behoeften. De volgende stelling gaat dan ook op:
Motiveren is alleen mogelijk als je de behoeften kent en aan de behoeften weet te appelleren.

Er zijn drie vormen van motivatie te benoemen:

  • Angstmotivatie.
  • Beloningsmotivatie.
  • Doelgerichte motivatie.

[wp_ad_camp_1]

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.