7s model McKinsey

7s model Mc Kinsey


McKinsey: een hedendaagse herformulering

In een poging om de positie van de manager te bepalen vanuit een integratie van de bestaande theorievorming ontwikkelde McKinsey zijn 7-factorenmodel.

In het engels beginnen alle sleutelwoorden met een ‘S’ waardoor het ook wel het 7-S-model is gaan heten.

Deze auteur pleit ervoor dat de interrelaties tussen de organisatiefactoren goed verzorgd worden. Een succesvolle organisatie zal deze sleutelfactoren bekijken als een soort van kompassen die met het oog op een doelmatige integratie, alle in eenzelfde richting zullen moeten wijzen.

We zien hier in feite een combinatie van beschrijvende en normatieve theorie.

De zeven factoren:

 1. De ‘shared values’
  plaatst McKinsey bewust in het centrum. Het gaat over de bedrijfsopvatting, de bedrijfscultuur, de identiteit.
 2. De ‘strategy’
  wijst op de voorgenomen acties van de manager.Welke uitdrukkelijke doelen worden gesteld en met welke middelen wil men ze bereiken ?
  Een en ander staat in het zgn.’mission statement’.
 3. ‘Structure’
  refereert naar de inrichting van de onderneming zelf naar niveau’s, taakverdeling, cordinatie, lijn-, staf- en functionele organisatie.
 4. ‘Systems’
  omvat alle formele en informele werkwijzen en procedures, zoals bijvoorbeeld orderbevestiging.
 5. ‘Style’verwijst naar de managementstijl. We hebben het dan over de manier waarop de manager de medewerkers behandelt en de wijze waarop men met elkaar omgaat.
 6. ‘Staff’
  concentreert zich op de vraag welke de profielen zijn van de manager en de medewerkers, nu en in de toekomst. Hoe zullen we ze recruteren, vormen, evalueren en verlonen, motiveren, behouden?
 7. ‘Skills’
  tenslotte stelt scherp op wat de eigen organisatie doet schitteren. Waar is ze goed en/of competitief?

Sommige sleutelfactoren, zoals staf, strategie, structuur en systemen kunnen op korte termijn worden veranderd of bijgesteld.

de McKinsey methode

De drie andere factoren worden door McKinsey traag-variabelen genoemd omdat ‘style’, ‘skills’ en ‘shared values’ slechts op de langere termijn kunnen worden aangepast.

Deze laatste factoren zouden in feite de marge determineren die een bedrijf op de korte termijn kan scheppen.

Inwerken op deze ’traag-variabelen’ levert zeer dikwijls geen onmiddellijk zichtbare resultaten op. Het is echter juist op deze drie factoren dat de persoon van de manager veel invloed kan uitoefenen. Al spelen allerlei zogenaamde ‘managementwetten’ ook hun rol.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.