Beslissingstabel

Voorbeeld beslissingstabel


Aan de hand van de beslissingstabel kan een onderneming inzicht krijgen in alle keuzemogelijkheden die zij hebben. De keuzemogelijkheden zijn op basis van gewogen criteria.

Beslissingstabel boeken.

Opties:
Bij het maken van een beslissingstabel moet eerst in overweging genomen worden welke opties in de tabel moeten komen. De opties worden eenduidig beschreven en worden horizontaal in de tabel opgenomen.
Criteria:
Om überhaupt afwegingen te kunnen maken zijn er verschillende criteria nodig. De criteria worden verticaal in de tabel vermeld.

Go/No-go. Bij Go/No-go worden dwingende criteria gesteld. Voldoet het criterium aan de voorwaarden dan is het een ‘Go’. Voldoet het criterium niet aan de voorwaarden dan noemen we dit ‘No-go’.
Inhoudelijke criteria. De inhoudelijke criteria gaan verder dan het Go/No-go principe. Voor elke optie wordt het effect met betrekking tot het criterium genoemd en deze worden vervolgens ook in de beslissing meegenomen. Er is dus niet meteen sprake van doen of niet doen.

Het belangrijkste is om vervolgens de juiste criteria te selecteren. Er zijn een aantal standaard criteria rondom dit proces:

Haalbaarheid

Intern haalbaar
Extern haalbaar

Acceptabel

Voor het management
Voor het personeel

Geschiktheid

Hulpmiddel acquisitiedoelstelling
Voldoet aan doelstelling

Financieel

Investeringen
Opbrengsten

Op basis van de criteria worden uiteindelijk de beslissingen genomen. Het is natuurlijk mogelijk om het ene criterium een complexere weging te geven dan de andere maar het is aan te raden om dit zo eenvoudig mogelijk te houden.

Klik hier voor een overzicht van boeken over de beslissingstabel.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.