Beginnen met hardlopen

Waarom hardlopen

Ik ben nu ruim een jaar geleden weer begonnen met hardlopen, ik ben in oktober 2013 gestopt met roken en vervolgens gestart met een nieuwe en gezondere leefwijze. Hardlopen is voor mij een permanent onderdeel van deze gezondere leefstijl. Ik heb voor hardlopen gekozen omdat het makkelijk te doen is zonder kritische (negatieve?) blikken in de sportschool en ik kan het op de dagen en tijdstippen zoals ze mij uitkomen. Bovenal vind ik het heerlijk om lekker buiten (gezond) bezig te zijn.

Ik loop op dit moment (begin 2015) gemiddeld 3x in de week (2×10 en 1x 15 km) hard. Ik loop vanuit de ontspanning en mijn gemiddelde tempo is 12 km per uur op de weg. De 15 km loop ik in de weekenden in het bos en beleef daar het meeste plezier aan maar daarover later meer.

Hoe ben ik al zover gekomen

Ik ben gestart met het loopprogramma van Evy (online wel op een paar plaatsen als podcast te vinden) maar al snel wilde ik mijn eigen muziek en loopschema hanteren. Als roker had ik nu niet echt een topconditie… 🙂 dus het eerste doel was 5 kilometer binnen 30 minuten. Ik heb dit bereikt met 10 weken met het volgende schema: 0tot5kmin10weken.xls Met dit schema kies je voor een rustige opbouw die prima te doen is voor een ieder zonder conditie het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen en vooral plezier in het lopen. Geef jezelf ook de rust om af te wijken van het schema als je daar zin in hebt, als je er geen plezier meer aan beleeft gaat het lopen je tegenstaan en dat zou heel erg jammer zijn!

Naast het gezonder leven, opbouwen van conditie heeft het hardlopen een leuk bijkomend effect: afvallen! Ik vind zelf dat ik geen overgewicht had maar de combinatie leeftijd en leefwijze had zichtbaar invloed op mijn lichaamsbouw…  Na het eerste trainingsschema (van 0 tot 5 kilometer in 10 weken) ben ik bijna 10 kilo gewicht kwijtgeraakt.

Heb je zelf ervaring met dit schema of heb je er vragen over? Ik zou het heel erg leuk vinden al je hieronder een bericht achter zou laten.

2 gedachten over “Beginnen met hardlopen”

 1. Hoi Jurgen,

  Een erg mooi verhaal heb je geschreven. Bewonderenswaardig ook dat je op een gegeven moment anders in het leven bent gaan staan betreft je gezondheid. Complimenten hiervoor. Het is inderdaad erg plezier en ontspannend om lekker buiten te sporten. Je loopt behoorlijk wat af wekelijks. Geen blessures? Mijn ervaring is bij hardlopen boven de 10 km er toch af en toe pijntjes tevoorschijn komen …

  Zoals je weet loop ik ook hard. Uiteraard ook begonnen met schema’s van Evy op de telefoon. Mijn aanleiding is twee jaar geleden geweest dat ik last kreeg van een hernia. Operatief kon en wilde men mij toen niet helpen. Wat volgde was een donkere periode met veel pijn en behoorlijke (morfine) medicijnen helaas. Gedoseerd rusten heeft mij toen iets geholpen. De uiteindelijke verlossing van de pijn is gekomen door een chiropractor uit Zevenaar. Van daaruit ben ik gestart met hardlopen en doe dat nog steeds. Ongeveer 25 a 30 km per week en daar ben ik best trots op. Gelet op de conditie van de rug en een aantal versleten wervels.

  Ga zo door en misschien komen we elkaar eens tegen met het hardlopen in de regio!

  Hartelijke groet,
  Brian.

  Beantwoorden
 2. Hallo Brian,

  Dank je wel voor je reactie en het compliment.
  Je verhaal is voor mij herkenbaar met betrekking tot de hernia, met het verschil is dat ik wel een operatie ondergaan heb in februari 2013. Daarna is mijn gezonde(re) leefstijl begonnen, het hardlopen is een gevolg geweest van het ‘revalidatie’ wandelen na de operatie. Echt gestart met het hardloopschema na mijn operatie is geweest in december 2013.

  Je blessure verhaal is ook herkenbaar tot het moment ik me ben gaan verdiepen in een andere en voor mij nieuwe manier van lopen. Ten eerste loop ik de laatste maanden alleen nog maar trails maar ik heb via http://www.start2trailrun.nl ook een nieuwe manier van hardlopen geleerd. Het is een combinatie van Mindfulnes, Chirunning (echt een aanrader om hierop te zoeken op youtube) en Yoga. Ik merk aan mijn lichaam dat het lopen me makkelijker afgaat en het plezier (waarschijnlijk ook daarom) in lopen zelfs toegenomen is. Ik zal hier binnenkort met een bericht op mijn website uitgebreider op terugkomen.

  Groet,
  Jurgen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.