BenchmarkingWat is benchmarking?

Benchmarking


Benchmarking is het op regelmatige basis vergelijken van de prestaties en werkwijzen van het eigen bedrijf, de eigen organisatie met die van leidende concurrenten en/of met die van toonaangevende organisaties in andere bedrijfstakken. Het gaat hier om vergelijking met bedrijven die op de te vergelijken aspecten het best presteren.

Referentiepunt
Met benchmarking zoekt u een referentiepunt waaraan u uw eigen bedrijfsactiviteiten kunt spiegelen. Dat punt treedt vervolgens op als uw referentiekader. Benchmarking is niet een eenmalig iets. Benchmarking is, mits goed toegepast, een gestructureerd leerproces om eigen prestaties te verbeteren. Bovendien is het een continu proces. Dit vergt voor uw bedrijf enerzijds nogal wat inspanningen, maar het levert u anderzijds ook veel op in de vorm van een continue verbetering van uw prestaties.

Als u dus bepaalde zaken, bedrijfsfuncties, activiteiten of bedrijfsprocessen van uw bedrijf vergelijkt met andere bedrijven die op deze aspecten beter scoren dan uw bedrijf, dan doet u aan benchmarking. In wezen bent u dus bezig met een soort vergelijkend warenonderzoek.

Klik hier voor een overzicht van boeken over benchmarking.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.